OBVESTILO O RAZGLAŠENI VELIKI POŽARNI OGROŽENOSTI NARAVNEGA OKOLJA

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava RS za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 17. julija 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Poplave v Kanalu

Poplave Kanal 2023

Poplave Kanal 2023Konec oktobra so naše kraje, predvsem pa zgornje Posočje zajele obilne padavine. V kratkem času je padla zelo velika količina padavin. A tokratne poplave niso bile kot prejšnja leta. Dogodki niso bili skoncentrirani le ob reki Soči, temveč so se odvijali tudi drugje.

Začelo se je v petek, 27. oktobra 2023 zgodaj zjutraj, ko smo šli odstranjevat podrta drevesa na cesti Avče – Kal nad Kanalom. Pri vračanju v gasilski dom smo začeli prejemat informacije o več dogodkih (o zaliti kleti, razlivanju hudournika na Gradnikovi ulici)...

Po prihodu v gasilski dom je bilo potrebno organizirati štab za vodenje intervencij po občini. Razdelili smo se v več ekip, ki so šle preverjat stanja prijavljenih dogodkov. Zaradi velika obsega, smo zahtevali pomoč vseh gasilskih društev v Gasilski zvezi Goriške in GZ Nova Gorica – Šempeter, skupno kar 9 prostovoljnih gasilskih društev in 1 poklicna enota iz Nove Gorice.

Zgodilo se je prek 30 raznih dogodkov. Poleg zalivanj objektov ob reki Soči, je bilo potrebno intervenirati na poplavljenih cestah ob blokih v Kanalu (zabit hudournik), zalivalo je šolo v Desklah, ugreznila se je cesta v Ajbi (potok spodnesel cesto), sprožilo se je kar nekaj različno obsežnih plazov (vrtovi na Gradnikovi ulici, Bevčarji, Gorenje Polje ...), čistili smo obcestne jaške, požagali padla drevesa, prevažali in postavljali protipoplavne vreče in veliko drugih dogodkov... Glavna regionalna cesta Nova Gorica - Kanal je bila zaprta (zalita cesta v Globnem in Plaveh). Vmesno tudi cesta Doblar - Tolmin. Čez cel dan je sodelovalo preko 100 ljudi, od tega kar 88 gasilcev. Dela na terenu so se zaključila v popoldanskih urah.

Zahvala za odziv in pomoč gasilskim društvom: PGD Avče, PGD Čepovan, PGD Dobrovo, PGD Renče - Vogrsko, PGD Dornberk, PGD Kostanjevica na Krasu, PGD Nova Gorica, PGD Šempeter pri Gorici, poklicna Gasilska enota Nova Gorica (za prevoz poplavnih vreč) ter PIGD Salonit Anhovo. Na intervenciji so sodelovali tudi člani CZ, pogodbeniki z razno mehanizacijo in ostali.

S skupnimi močmi smo uspeli omejiti posledice poplav.

Ponovno smo bili dejavni v noči na 3. november. Dan prej, v četrtek 2.11. smo se popoldan dobili in pripravili vso potrebno opremo in pripomočke. Med pripravami smo razvozili vreče s peskom in opremo na kritične lokacije (Pionirska ulica v Kanalu, OŠ Deskle, hiša pri Petrolu Deskle...). Prav tako je bilo v gasilskem domu dežurnih večje število operativcev vse do jutra.

K sreči tokrat Soča ni dosegla istega nivoja kot 27.10. Ko Soča ni več naraščala, smo si lahko oddahnili in odšli smo lahko na zaslužen počitek.

A za nekatere je bil počitek kratek, saj smo morali že dopoldan posredovati na odkritem gospodarskem poslopju v Kanalu.

Ti dogodki so pokazali, da občani še vedno ne vedo kam poklicati za pomoč. Vse občane naprošamo, da v primeru nujnih situacij (npr. zalita klet, odkrita streha, voda teče v hišo ipd), kličete izključno na številko 112. V regijskem centru za obveščanje (ReCO - 112) bodo ustrezno zabeležili dogodek in nas obvestili. V nasprotnem primeru lahko pride do »šuma« v komunikaciji in zamude pri posredovanju ter nepotrebno dvojno delo pri vodenju dogodka, saj moramo potem ročno vnašati podatke za ReCO.
Drugo pa je, da bi lahko vsakdo od nas počistil rešetke in jaške pred svojim pragom.

Zgodovina poplav zadnjih nekaj let: V zadnjih 14 letih imeli 5 primerov večjih poplav, povprečno na skoraj vsaka 3 leta.

2017 – poplave Soča Kanal
2012 – poplave na Goriškem (oktober) in Kanalu (november)
2010 – poplave v decembru, Kanal
2009 – poplave v septembru, Kanal

Slike: Poplave v občini Kanal, oktober 2023.

METEO.SI  graficni-prikaz-spin
Vreme Windy SPIN POŽARNA OGROŽENOST

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI!
Izpolnite zahtevek za namenitev dela dohodnine in nam namenite 1,0% le-te. Takšna donacija vas nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v državni proračun.
Obrazec "Zahteva za namenitev dela dohodnine".
Navodila za aplikacijo eDavki (Android in IOS).