OBVESTILO O RAZGLAŠENI VELIKI POŽARNI OGROŽENOSTI NARAVNEGA OKOLJA

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava RS za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 17. julija 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Znak, simboli in zastava društva

Gasilsko društvo je prepoznavno tudi po simbolih in sicer:

  • gasilski znak (gasilska čelada, za čelado sta prekrižani levo bakla in desno gasilska sekirica)
  • prapor društva (je rdeče barve, na eni strani je; gasilski znak v vencu, nad njim napis prostovoljno gasilsko društvo, pod njim kraj levo letnica ustanovitve društva desno letnica razvitja prapora. Na drugi strani pa je poljubna gasilska podob za katero se opredeli predsedstvo društva in napis NA POMOČ!
  • prapor gasilske mladine

 

Natančnejši opis simbolov (4. člen statuta PGD Kanal):

PGD uporablja gasilske simbole v skladu s Statutom Gasilske zveze Slovenije.

Prapor PGD ima na hrbtni strani naslednjo podobo: Izdelan je iz svilene ognjeno rdeče barve, višine 85 cm in dolžine 110 cm. V sredini prapora je iz lipovih listov vtkan venec v zlati barvi. Čelada je široka 20 cm in visoka 14 cm. Spodnji rob čelade je na levi strani visok 3 cm, na desni pa 4 cm. Zgornji del čelade je v višini stika z razširjenim delom čelade širok 17 cm, na spodnjem delu pa 21 cm.

V sredini širine čelade se pod kotom 90 stopinj sekata ročaja gasilske sekirice in bakle. Celotna dolžina obeh je 17,5 cm. širina ročajev je 1,8 cm. Vidna dela obeh ročajev v spodnjem robu sta ob rezilu 4,5 cm, ob ročaju pa 2 cm. Dolžina kovinskega dela sekirice je od konice do rezila 2 cm. Bakla ima plamen, visok 3 cm in širok 10,5 cm. Bakla je na levi strani znaka, sekirica pa na desni strani.

Nad čelado je v polkrogu napis “ PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO “, pod čelado pa je izpisano z enakimi črkami ime kraja. Na levi strani lipovega venca je izpisano leto ustanovitve, na desni strani pa leto razvitja prapora. Črke so stkane v zlati barvi, višine 7cm in širine 1,3 cm. Prapor ima na drugi strani podobo: kanalskega mostu. Pod podobo je z enakimi črkami kot prostovoljno gasilsko društvo napis “NA POMOČ“. Prapor je obrobljen z zlato vrvico. Drog prapora je iz lesa 3 m, vrh droga pa je okovan z medenino v obliki bakle, širine 12 cm in višine 28 cm. Premer droga je 3,8 cm.

Mladinski gasilski prapor je izdelan iz svilene tkanine, ognjeno rdeče barve. Velikost prapora je 100x65 cm. Barva sprednje strani prapora je ognjeno rdeča, v sredini pa ima predpisan gasilski znak v zlati barvi, z zlato baklo na levi strani in gasilsko sekirico na desni strani. Znak je izvezen v velikosti 21x21,5 cm. Nad znakom je v polkrogu napis “GASILSKA MLADINA“, pod znakom pa PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KANAL. Druga stran prapora je prav tako izdelana iz svilene tkanine modre barve. V sredini prapora je v krogu izvezenih 18 lipovih listov. Premer kroga je 37 cm. V sredini kroga je izvezena podoba z leve mladinke in z desne mladinca. Premer izvezene podobe je po širini 21 cm in višini 24 cm. V vseh štirih kotih je prapor okrašen z ljudskim ornamentom. Prapor je obrobljen z zlato vrvico. Drog prapora je dolg 2 m in je izdelan iz lesa, rjavo poliran in s premerom 3,8 cm. Vrh droga je kovan v obliki bakle in je rjavo poliran.

 

METEO.SI  graficni-prikaz-spin
Vreme Windy SPIN POŽARNA OGROŽENOST

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI!
Izpolnite zahtevek za namenitev dela dohodnine in nam namenite 1,0% le-te. Takšna donacija vas nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v državni proračun.
Obrazec "Zahteva za namenitev dela dohodnine".
Navodila za aplikacijo eDavki (Android in IOS).