OBVESTILO O RAZGLAŠENI VELIKI POŽARNI OGROŽENOSTI NARAVNEGA OKOLJA

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava RS za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 17. julija 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

150 let gasilstva v Kanalu

PGD KanalKonec avgusta smo kanalski gasilci obeležili častitljivo in okroglo obletnico – 150 let gasilstva v Kanalu in 135 let Prostovoljnega gasilskega društva Kanal. Praznovanje je potekalo več dni.

 

 

V četrtek, 29. avgusta 2013 so nam člani Etnološke skupine »Liški pustje« postavili slavolok – »prton« na vhodu v igrišče OŠ Kanal, skozi katerega se je na dan prireditve prišlo na osrednji prireditveni prostor.

Praznovanje se je odvijalo v soboto, 31. avgusta 2013 s pričetkom ob 9. uri, ko se je začela gasilska parada oz. sprevod ljudi in vozil. Parada je, tako kot že leta 1953, 1963 in 1978, potekala od železniške postaje pa do igrišča OŠ Kanal. Parade se je udeležilo petnajst gasilskih organizacij: PGD Kobarid, PGD Bovec, PGD Tolmin, PGD Most na Soči, PGD Avče, PIGD Salonit Anhovo, PGD Nova Gorica, PGD Čepovan, PGD Dobrovo, PGD Nova Gorica, PGD Šempeter pri Gorici, PGD Dornberk, PGD Kostanjevica na Krasu, PGD Vrhpolje in PGD Lavrica, reševalci PE Nova Gorica in policisti PU Nova Gorica.

Pred začetkom parade je poveljnik PGD Kanal Gregor Berlot zaprosil za začetek parade predsednika Gasilske zveze Slovenije Jošta Jakšo. Po odobritvi se je lahko začel mimohod ešalonov in vozil. Pozdrav ešalonov je bil v središču Kanala, pred Gostiščem Križnič, kjer so bili zbrani častni gostje. Na častni tribuni so bili: predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač, častni poveljnik Gasilske zveze Slovenije Matjaž Klarič, poveljnik Severnoprimorske gasilske regije Stanko Močnik, predsednik Gasilske zveze Goriške Simeon Kodelja, poveljnik Gasilske zveze Goriške Jurij Paglovec, predsednik PGD Kanal Boris Čufer, poveljnik PGD Kanal Gregor Berlot, častni poveljnik PGD Kanal Ivan Gorjanc, tajnica PGD Kanal Klara Škodnik, župan Kanala Andrej Maffi in podžupan Ivan Humar ter župan Miren - Kostanjevice Zlatko Martin Marušič. Komentator parade je bil poveljnik JZGRD Nova Gorica Simon Vendramin.

Na čelu parade je nosil slovensko zastavo Mauri Željko (član PGD Kanal), ki sta ga spremljala v kanalski noši Jan in Maja Križnič. Za njimi so korakale članice iz Športnega Twirling kluba Deskle, ob spremljavi godbenikov Pihalnega orkestra Salonit Anhovo. Sledil je gasilski znak, ki sta ga nosila člana kanalske gasilske mladine Aneja Šuligoj in Gašper Miščič. Za znakom so v vozilu bili poveljnik parade Gregor Berlot, poleg njega pa sta bila oba pomočnika Andrej Ponikvar in Andi Simčič. Sledil je prapor PGD Kanal, ki ga je nosil praporščak Zvonimir Ponikvar. Spremljala sta ga mladi članici Ivana Čufer in Jerneja Zimic. Za društvenim praporjem je sledil mladinski prapor, ki ga je nosil Jan Škodnik, spremljala pa sta ga Žan Ponikvar in Aljaž Komac. Za njimi so korakali ešalon mladine. Vodil ga je Anton Cotič. Za njimi je korakal ešalon članic z vodjo Ksenijo Gregorčič in ešalon članov, ki ga je vodil Danijel Markič. Na koncu so sledili še člani poklicne enote iz Nove Gorice in Civilne zaščite Kanal.

Za ešaloni je sledil sprevod vozil v sledečem vrstnem redu: vodilno vozilo motoriziranega dela z oznako PV-1 (poveljniško vozilo) iz PGD Kanal, starodobnik FIAT 15-TER iz PGD Kobarid iz leta 1911, starodobnik FIAT 662 iz PGD Nova Gorica, GVM-1 (vozilo za prevoz moštva) iz PIGD Salonit Anhovo, GVM-1 iz PGD Lavrica, GVV-1 (gasilsko vozilo z vodo) iz PGD Vrhpolje, GVGP-1 (gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov) iz PGD Avče, GVGP-2 iz PGD Kanal, GVGP-2 iz PGD Dornberk, GCGP-1 (gasilska cisterna za gašenje gozdnih požarov)iz PGD Kostanjevica na Krasu, GCGP-3 iz PGD Nova Gorica, GVC 16/25 (gasilsko vozilo s cisterno) iz PGD Dobrovo, GVC 24/50 iz PGD Čepovan, AC 16/70 (avtocisterna) iz PGD Most na Soči, AC 30/120 iz PGD Šempeter pri Gorici, OVNS (orodno vozilo za reševanje pri nevarnih snoveh) iz JZGRD Nova Gorica, TRV-2D (večje tehnično reševalno vozilo z dvigalom) iz PGD Tolmin, AL (avtolestve) iz PGD Nova Gorica, reševalno vozilo PGD Bovec, reševalno vozilo ZD Nova Gorica in policijsko vozilo PU Nova Gorica.

Po prihodu na šolsko igrišče je sledil prevzem novega gasilskega vozila GCGP-1 (gasilska cisterna za gozdne požare). Župan občine Kanal je podelil ključe vozila poveljniku PGD Kanal Gregorju Berlotu. Ta pa je predal ključe skrbniku vozila Danijel Markiču. Po predaji so si prisotni lahko ogledali vozilo.

Novo gasilsko vozilo je prvo povsem novo dobavljeno in izdelano vozilo, po vozilu FAP 1314 iz leta 1982. Gasilska cisterna za gozdne požare se uporablja za gašenje in reševanje ob požarih. Vozilo ima vgrajeno gasilsko nizkotlačno in visokotlačno črpalko znamke Iveco Magirus MPH 230, opremljena z gasilsko opremo in trdno vgrajenim rezervoarjem s 5000 litri vode in z vgrajenim metalcem vode. Posadka vozila je 1 + 6 (zmanjšani oddelek). Vozilo je znamke MAN z oznako TGM 18.340 4x4. Vozilo ima tovarniško podaljšano kabino opremljeno s štirimi kompleti dihalnih aparatov z ostalo opremo. V nadgradnji vozila najdemo veliko opreme, tudi take, ki je še nismo imeli. Vrednost vozila je cca. 240.000 evrov, večino je prispevala občina Kanal ob Soči. Več podatkov in slik o vozilu najdete na spletni strani PGD Kanal – www.pgd-kanal.si.

V športni dvorani Kanal je potekala osrednja slovesnost z bogatim kulturnim programom. Program je vodila Klelija Dolenc s pomočjo mlade gasilke Tee Simonič. Nastopile so članice Športnega kluba Twist iz Nove Gorice, učenke OŠ Kanal, zaigrala nam je domačinka, mlada harmonikašica Pia Likar, spis o kanalskih gasilcih je prebrala Aneja Komac, pesem Gori, gori našega člana Šuligoj Sama je prebrala Tea Simonič, zapel nam je mešani pevski zbor »Jože Srebrnič« iz Deskel in na koncu nam je zaigral še Pihalni orkester Salonit Anhovo.

Prvo besedo med govorniki je imel župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi. Poudaril je, da vozilo ni namenjeno gasilcem, ampak zaščiti vseh naših občanov. Za županom je spregovoril predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša. Sledil je slavnosti govor ministra za obrambo RS Romana Jakiča.

Po zaključku govorov je predsednik Boris Čufer podelil priznanja. Predsedstvo PGD Kanal se je odločilo, da ob svojem praznovanju 150 letnice delovanja, podeli nekaj priznanj v zahvalo ustanovam, društvom in posameznikom, ki so tako ali drugače prispevali k razvoju in napredku gasilstva v Kanalu v preteklem obdobju.

Najprej so prejele priznanja gasilska društva in njihove zveze, s katerimi kanalsko društvo sodeluje že mnogo let tako na operativnem kakor organizacijskem področju. Plaketo so prejele naslednje gasilske organizacije: PGD Avče, PIGD Salonit Anhovo, PGD Dobrovo, PGD Čepovan, PGD Dornberk, PGD Kostanjevica na Krasu, PGD Šempeter, PGD Nova Gorica, PGD Kobarid, JZGRD Nova Gorica, GZ Goriške in GZ Slovenije.

V dolini so tudi posamezniki, ki so s svojimi dejanji znatno pripomogli, da se tudi v težkih časih za PGD Kanal čas ni ustavil in so poskrbeli, da je kanalsko gasilstvo šlo v korak s časom. Priznanja so prejeli: Branko Dolenc, David Valentinčič, Jožef Funda, Klemen Stanič, Marko Bucik, Marta Brelih in Vojeslav Turel.

Plaketo so prejela društva in ustanove s katerimi PGD Kanal že vrsto let zgledno sodeluje in so si v pomoč ob prijetnih in neprijetnih dogodkih, katera zaznamujejo našo dolino. Te so bile: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kanal, Osnovna šola Deskle, Osnovna šola Kanal, PD »Valentin Stanič« Kanal, Krajevna skupnost Kanal, Ministrstvo za obrambo RS in Občina Kanal ob Soči.

Priznanja v zahvalo, namenjena podjetjem in zasebnikom, katera že mnoga leta trdno stojijo ob bok našim gasilcem ob investicijah in nabavah, naj si bo s finančnimi podporami, kakor tudi s strokovnimi nasveti so prejeli: AHA Plastik d.o.o., Elektro Primorska d.d., Eurokabel d.o.o., Gamat d.o.o., Industrial Commerce Dekani d.o.o., Ključavničarstvo Oblak Marjan s.p., Salonit Anhovo d.d. in Soške Elektrarne Nova Gorica d.o.o..

Prostovoljno gasilsko društvo Kanal je podelilo petim članom društva priznanje v zahvalo za njihov dragoceni prosti čas, ki so ga poleg svojih rednih operativnih nalog posvetili društvu, prevzeli odgovorna mesta in dela ter jih vestno opravljali mnoga leta. Priznanja so prejeli: Bruno Pavšič, Edvard Valentinčič, Ivan Gorjanc, Stanislav Markič in Zvonimir Ponikvar.

Zvečer je sledila pogostitev krajanov in zabava z domačim ansamblom 7 Šrit do jutranjih ur.

Pri organizaciji prireditve so nam pomagali: Ansambel 7 Šrit, Društvo ljubiteljev terenskih vozil 4x4 Kanal ob Soči, Društvo upokojencev Kanal, Etnološko društvo »Liški pustje«, Klub kanalske mladine, Krajevna skupnost Kanal, Mešani pevski zbor »Jože Srebrnič« Deskle, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kanal, Osnovna šola Kanal, Pihalni orkester Salonit Anhovo, Planinsko društvo »Valentin Stanič« Kanal, Športno društvo Morsko, Športni klub Twist Nova Gorica, Športni Twirling klub Deskle, Turistično društvo Kanal ob Soči, učenci OŠ Kanal in Klelija Dolenc.

Zahvala gre tudi sponzorjem, ki so omogočili praznovanje: Esal d.o.o., Krajevna skupnost Kanal, Občina Kanal ob Soči, Goriški muzej, Salonit Anhovo d.d., Ključavničarstvo Oblak, SENG d.o.o., Slaščičarna Rafaelo, Zidarstvo Simčič, Kip-Kop Nikola Vidič s.p., Aha Plastik d.o.o., Mehanika Andrej Ponikvar s.p., Zidarstvo Klepič s.p., Avto šola Ferdo, Okrepčevalnica Pirih, Gostišče Križnič, Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Cestno podjetje Nova Gorica, Futura Kanal d.o.o., Harij Transport in mehanizacija d.o.o., Kmetijska trgovina - Miro Vončina s. p., Posredništvo Embalkomerc - Bruno Munih s. p., Okoljsko, kulturno, športno društvo O.Z.O.N., Krajevna skupnost Levpa, Krajevna skupnost Lig, Krajevna skupnost Kambreško, Krajevna skupnost Anhovo – Deskle, Montažna in servisna mizarska dela, Simeon Kodelja s. p., Gamat, trgovsko podjetje d. o. o., Svobodnjak, gostinske storitve d. o. o., V&V sečnja, spravilo in manipulacija z žaganim lesom, Vladimir Kolmančič s. p., Gostilna pri Grozdu, Dušan Jermol s. p., Fama d.o.o. podjetje za trženje Vipava, Market Kanal, Mercator d. d., Zastopanje in posredovanje, Harij Gabrijelčič s. p.

Zahvala tudi fotografoma Mitji Madonu in Martinu Veluščku za slike. Iskrena zahvala vsem, ki so kakorkoli pomagali ob našem visokem jubileju.

V službi ljudstva, na pomoč!

 

METEO.SI  graficni-prikaz-spin
Vreme Windy SPIN POŽARNA OGROŽENOST

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI!
Izpolnite zahtevek za namenitev dela dohodnine in nam namenite 1,0% le-te. Takšna donacija vas nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v državni proračun.
Obrazec "Zahteva za namenitev dela dohodnine".
Navodila za aplikacijo eDavki (Android in IOS).