Požari na Krasu 2022

PGD Kanal - Požar na Krasu 2022V petek 15. julija 2022 smo bili preko Regijskega centra za obveščanje, obveščeni o požaru v naravi v okolici Opatjega Sela. Gorelo je v okolici odcepa za Cerje in se širilo proti kraju Opatje Selo. Požar je bil globoko v gozdu, gorelo pa je grmičevje in trava na težko dostopnem terenu.

Že takoj je bil aktiviran helikopter Slovenske vojske, na pomoč pa so prišli tudi kolegi iz Italije, da so pomagali pri zaustaviti požara, ki bi se lahko razširil še na njihovo stran. Zvečer smo se odpravili proti domu saj smo dobili zamenjavo, a danes vemo, da je to bil šele začetek. V zgodnjih jutranjih urah smo ponovno odšli proti odcepu za Cerje, kjer smo ostali cel dan. Utrujeni, a z mislijo, da smo požar ustavili, smo se vračali zvečer domov.

Naslednji dan (17.7.) pa je ob 10:09 ponovno piskal pozivnik. Tokrat je gorelo na pobočju Renškega vrha. Že ko smo se vozili proti Krasu, se je od daleč videlo, da je požar obsežnejši kot prva dva dneva. Tokrat je gorel borov gozd in podrastje. Zaradi močnejšega vetra, se je požar hitro razširil. Zaradi velike obsežnosti požara, sta na pomoč prišla helikopterja Slovenske vojske in helikopterja Italijanske Civilne zaščite ter hrvaški Canadair, hkrati pa je bil aktiviran tudi državni načrt za velike požare. Dodatno nevarnost so nam predstavljala neeksplodirana ubojna sredstva. Na pomoč so priskočili tudi gasilci iz ljubljanske in gorenjske regije. Po dveh dneh boja z ognjem, nam je požar le uspelo omejiti in nadzorovati. Zalivali smo robove požarišča, gasili manjše dele, kjer se je zaradi visokih temperatur ponovno vžigalo in pregledovali pogorelo območje.

V torek, 19.7.2022 pa je okoli 12.30 ponovno zagorelo v okolici Opatjega Sela. Požar se je razširil tudi na italijansko stran meje. Ognja še kar ni bilo konec. Večino enot iz Renškega vrha so napotili na novo lokacijo. Prioritetna naloga je bila zadržati požar na lokaciji, da se nebi širil proti vasem Opatje selo in Miren. Na pomoč so bile vpoklicane tudi vse večje gasilske cisterne iz naše regije. Držalo se je linijo na glavni cesti, da ogenj nebi ponovno preskočil in se širil proti Cerju. Zaradi večdnevnega boja z ognjem, so bile domače sile že izčrpane in so tako naslednji dan gašenje prevzele druge regije.

Ker pa je bila narava zelo presušena in ozračje vroče, smo že naslednji dan - v sredo 20.7.2022 ob 12:59 dobili poziv, da gori na pobočju Kremenjaka. Ta požar je bil neodvisen od prejšnjega. Takoj po prihodu se je videlo, da je tokratna situacija še resnejša, saj je bil ogenj vedno bližje vasem. Dve naši ekipi sta bili s še nekaj drugimi napoteni na vodarno Sela na Krasu, tretja ekipa z AC pa je odšla naprej po cesti, kjer so skrbeli, da ogenj ne bi preskočil čez. Zaradi močnega vetra se je požar zelo hitro širil in kar naenkrat je bil v krošnjah borovcev v bližini vodarne. Ogenj, ki je segal tudi 20m nad krošnje smo poizkušali zaustaviti in obvarovati objekte vodarne. Na srečo so stavbe ostale cele, ogenj pa je svojo pot nadaljeval naprej proti vasi Korita na Krasu. Na hitro smo pospravili opremo in odšli na drugo lokacijo. Kasneje smo bili napoteni še v vas Hudi Log kjer smo ponovno varovali vas. Pod vasjo smo naredili proti požig ob poti, da se požar, če bi prišel do tja, nebi širil do vasi. Po napornem dnevu smo v večernih urah dobili zamenjavo in smo se odpravili proti domu. Načrt je bil, da bi bili naslednji dan prosti za počitek in bi odšli v nočno zamenjavo, a se je pozivnik oglasil že prej in smo bili tako 21.7 ob 14:53 ponovno aktivirani ter izvozili z AC in GVM.

Tudi v petek 22.7 smo bili na terenu. Tokrat na pobočju Trstelja. Ogenj v krošnjah se je hitro širil, zato so bile ekipe razporejene po pobočju Trstelja. Ena naša ekipa je odšla na sam vrh, da bi obvarovali oddajnike in antene, če bi se ogenj razširil do tja, druga pa je bila napotena na Železna vrata.

23.7. smo ohranjali požarno stražo. V zgodnjih jutranjih urah je na teren odšlo 6 gasilcev s tremi vozili, zvečer pa jih je zamenjalo 8 operativcev. Okoli 4h zjutraj smo dočakali prve padavine, a žal je bilo le teh premalo, da bi pogasile požar.

V jutranjih urah je prišla ponovno zamenjava 6-ih operativcev iz našega društva. Požar je bil pod nadzorom, vendar je še vedno obstajala možnost vžiga, zato smo v prihodnjih dneh izvajali preglede terena in zalivanje požarišč.

Število gasilcev na požarišču se je počasi zmanjševalo, saj ni bilo več takšne nevarnosti kot prve dni. Zopet smo odšli na požarno stražo 28.7.2022 s šestimi gasilci in dvema voziloma. Dva naša operativca sta ostala v štabu in vodila ter prerazporejala sile po terenu, medtem ko so ostali štirje vodili sektorje. Ta dan se je ponovno vžgalo, tokrat na Italijanski strani v okolici kraja Devetaki. Nekaj moštva je odšlo v pomoč, medtem pa se je v Novi Gorici že ustvarjal konvoj za pot proti novemu požaru(ITA).

29.7.2022 smo s petimi gasilci in enim vozilom še zadnjič izvozili gasiti požar. Gasili smo v Italiji, kjer je gorelo že prejšnji dan. Prerazporedili smo se po večjih linijah okoli vasi, če bi se požar ponovno razplamtel in bi ogrožal hiše. S pomočjo Canadair-jev in helikopterjev smo zalivali robove požarišča in izvajali obhode.

V naslednjih dneh smo bili še vedno prisotni na slovenskem delu Krasa, a v manjšem številu, saj se je izvajala le požarna straža.

Skupaj je pogorelo več kot 3500 ha gozda in kmetijskih površin. S požarom se je borilo skupno preko 11.000 gasilk in gasilcev z 2200 gasilskimi vozili v vseh dneh intervencije. Od tega so bili gasilci iz našega društva 118 krat na delu. Opravili so 1614,9h dela. Naša vozila so v vseh dneh intervencije izvozila 33 krat, opravila pa 461,4h dela. Pomoč iz zraka je štela kar 11 helikopterjev in 4 letala iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške, Avstrije in Romunije. Pomagalo pa je tudi 1250 pripadnikov podpornih enot (reševalci, civilna zaščita, vojska, policija, Rdeči križ, Dars in druge strokovne službe).

Ob tej priložnosti bi se zahvalili tudi Mladinskemu Klubu Kanal, ki je organiziral zbiranje hrane in pijače za gasilce, ki so se borili z ognjenimi zublji na Krasu ter vsem ostalim, ki ste kakorkoli prispevali za to, da gasilci nismo ostali žejni in lačni. HVALA VAM!

Galerija slika: Kras 2022.

METEO.SI  graficni-prikaz-spin
VREME SPIN POŽARNA OGROŽENOST

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI!
Izpolnite zahtevek za namenitev dela dohodnine in nam namenite 1,0% le-te. Takšna donacija vas nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v državni proračun.
Obrazec "Zahteva za namenitev dela dohodnine".
Navodila za aplikacijo eDavki (Android in IOS).

Spoštovani občani!
PGD Kanal organizira zbiranje odpadnih kovin. Kontejner je postavljen za gasilskim domom. Akcija zbiranja poteka od 2. novembra 2020. Sredstva bodo namenjena za nakup opreme. Hvala že vnaprej!