Gašenje notranjih požarov Modul B

IMG 1923V ponedeljek 15.11.2021, so se trije naši člani odpravili v Izobraževalni center Ig na tečaj za gašenje notranjih požarov modul B.

Ob 8.00 so se začela predavanja, katera so zajemala taktiko gašenja, načine in tehniko notranjih požarov. Po kosilu so sledile že praktične vaje. Začelo se je s ponovitvijo osnov iz tečaja za gašenje notranjih požarov modul A. Po ponovitvi je sledil ogled zabojnikov, kjer potekajo praktične vaje. Prva vaja je bil notranji požar pri kateri je gorel plin in se je ogenj hitro širil pod strop. Ogenj je bilo potrebno zajeziti ter pogasiti. Naslednja vaja je bila podobna, le da je tokrat v zabojniku gorel les. S pravilnim vstopom v prostor, preverjanjem temperature in počasnim napredovanjem po zadimljenem in vročem ladijskem zabojniku, se je bilo potrebno prebiti do ognja in ga pogasiti. Sledila je večerja ter priprave za naslednji dan. Že takoj zjutraj so začeli z vajami na poligonu. Najprej v »dimni hiši«, kjer se je spoznavalo različne načine prezračevanja. Preizkusilo se je nadtlačno, podtlačno, naravno in hidravlično prezračevanje ter spoznavalo, kako se razlikujejo in koliko so učinkoviti glede na različne prostore. Po končani vaji je sledila vaja gašenja, ki je bila podobna vaji iz prejšnjega dne, le da je bil tokrat v prostoru še ponesrečenec, katerega je bilo potrebno poiskati ter rešiti. Po kosilu sta sledili še dve vaji. Prva vaja je bil kletni požar. Možen dostop do prostora je bil čez balkon. Pripravilo se je zalogo cevi, napajanje vozila in lestev za dostop do prvega nadstropja. Iz prvega nadstropja se je bilo potrebno hitro prebili po stopnišču navzdol in začeti s preiskovanjem kletnih prostorov. Na poti se je našlo tudi ponesrečenca , ki ga je bilo potrebno pravilno iznositi. Po iznosu se je skupina vrnila v prostor in počasi napredovala proti središču požara. Le tega je tudi uspešno našla ter pogasila. Tema zadnje vaje pa je bil požar v prvem nadstropju hiše. Tečajniki so bili razdeljeni v skupine in vsaka skupina je dobila svojo nalogo. Prva skupina je vstopila v objekt po stopnicah, medtem ko se je druga pripravljala na vstop iz zadnje strani po lestvi skozi okno. Ostali dve skupini sta v tem času pripravljali cevovode, zaloge cevi ter opremo za prezračevanje. Ko sta se prva in druga napadalna skupina vrnili iz gorečega objekta, so se skupine zamenjale. Vaja je bila zaključena, ko je bil ponesrečenec uspešno rešen iz prostora, požar pogašen in prostor prezračen. Vsi trije naši tečajniki so tečaj uspešno opravili in s tem pridobili novo izkušnjo ter znanje.

METEO.SI  graficni-prikaz-spin
VREME SPIN POŽARNA OGROŽENOST

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI!
Izpolnite zahtevek za namenitev dela dohodnine in nam namenite 1,0% le-te. Takšna donacija vas nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v državni proračun.
Obrazec "Zahteva za namenitev dela dohodnine".
Navodila za aplikacijo eDavki (Android in IOS).

Spoštovani občani!
PGD Kanal organizira zbiranje odpadnih kovin. Kontejner je postavljen za gasilskim domom. Akcija zbiranja poteka od 2. novembra 2020. Sredstva bodo namenjena za nakup opreme. Hvala že vnaprej!