Predstavitev zbornika 150 let gasilstva

PGD KanalV okviru praznovanja 150 let gasilstva v Kanalu, je ob tej častitljivi obletnici izdalo zbornik z naslovom 150 let gasilstva v Kanalu in 135 let Gasilskega društva Kanal. Predstavitev zbornika je potekala v petek, 31. avgusta 2013 v veliki sejni sobi gasilskega doma PGD Kanal. Predstavitve se je udeležilo okoli sto udeležencev.

Pred začetkom predstavitve se je na spominsko ploščo, ki visi na stolpu gasilskega doma, obesilo spominski venec vsem gasilcem PGD Kanal. Venec sta razobesila predstavnik starejših članov Ivan Gorjanc in predstavnica mladine Leila Škodnik.

Sledil je uvodni nagovor predsednika PGD Kanal Boris Čuferja. Urednica zbornika Darja Skrt je nato predstavila ustvarjalce knjige. Zgodovinski del zbornika z naslovom "Kanalski gasilci skozi čas 1863-2013" je napisal mladi zgodovinar Robert Devetak iz Ročinja. Drugi del zbornika z naslovom "Statistični pregled dela društva" pa član PGD Kanal Danijel Markič. Oba avtorja besedil sta tudi predstavila vsebino njunih delov. Oblikovni del je poleg Markič Danijela, predstavila še Alda Zimic Ozebek.

V uredniškem odboru so bili Tanja Gomiršek, Darja Skrt (Goriški muzej), Boris Čufer, Danijel Markič, Klara Škodnik, Ivan Gorjanc (PGD Kanal), Alda Zimic Ozebek in Robert Devetak.

Po končani predstavitvi so lahko pristoni prejeli zbornik in pogovorili z ustvarjalci zbornika.

Zbornik vsebuje 128 strani. Platnico zbornika je oblikoval Danijel Markič, knjigo pa poleg že omenjenega še Alda Zimic Ozebek. Na naslovnici - platnici sta združena in vtisnjena standardna podoba Kanala in znak Darka Garlattija v preprosti grafiki. Znak Darka Garlattija sta posodobila Branko Drekonja in Tadej Paravan. Celotna podoba zbornika je upodobljena kot nekatere zgodovinske knjige. Slike Kanala iz različnih obdobjih so umeščene skozi celotni zgodovinski del zbornika. V zborniku je umeščenih veliko slik iz različnih obdobij.

METEO.SI  graficni-prikaz-spin
VREME SPIN POŽARNA OGROŽENOST

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI!
Izpolnite zahtevek za namenitev dela dohodnine in nam namenite 1,0% le-te. Takšna donacija vas nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v državni proračun.
Obrazec "Zahteva za namenitev dela dohodnine".

Spoštovani občani!
PGD Kanal organizira zbiranje odpadnih kovin in papirja. Kontejnerja sta postavljena za gasilskim domom. Akcija zbiranja poteka od 2. novembra 2020. Mali kovinski kontejner je namenjen samo za kovine (brez gume, plastike ...), velik pa za papir (v ta zabojnik se ne odlaga kartona, knjig…). Sredstva bodo namenjena za nakup opreme. Hvala že vnaprej!